Yaşam

Ne İlginç Bir Ülkeyi Kanıtlayan 9 Bilgi Bir zamanlar köle ticaretinin merkezi olan Senegal, artık

Ne yazık ki Afrika kıtasındaki tüm ülkeler uzun yıllar sömürgeci devletlerin baskısına maruz kaldı. Yakın zamana kadar Senegal böyle bir ülkeydi. Sonunda bağımsızlığını kazanan Senegal geçmiş deneyimlerden ders aldım ve barışçıl bir düzen kurdu. Ülkede pek çok farklı etnik grup bulunsa da gerçek bir barış ortamı hakimdir.

Senegal, Afrika kıtasının en batı ucunda yer almaktadır. İklim ve kültür açısından Diğer Afrika ülkeleriyle benzer özelliklere sahip olan Senegal, Ayrıca hiçbir bölgeye benzemeyen özelliklere sahiptir. Afrika kıtasının en güvenli turizm bölgelerinden biri olarak kabul edilen ülke aynı zamanda birçok farklı ihraç ürününe de ev sahipliği yapıyor. Ülkeye dair bazı detaylar duyanları gerçekten şok ediyor.

Senegal hakkında bilgi:

  • Senegal yakın zamana kadar Fransız kolonisiydi.
  • Bir dönem köle ticaretinin merkeziydi.
  • 7 UNESCO sitesine ev sahipliği yapıyor.
  • Arabayla girişin yasak olduğu bir ada var.
  • Senegal nehirlerinde gezinirken katil su aygırlarına dikkat edin.
  • Ülkede bir Barbie gölü var.
  • Futbol sandığınız kadar bilinen bir spor değil.
  • Senegal en çeşitli etnik gruplardan birine sahiptir.
  • Ülke ekonomisi, balık ve fıstıkla ilgili heyet.

Senegal yakın zamana kadar bir Fransız kolonisiydi:

Antik çağlardan beri insan yerleşimi olarak tanımlanan Senegal bölgesinde bilinen ilk topluluk. Bunlar 11. yüzyılda buraya yerleşen Takrurilerdir. İslamiyet’in kabul edildiği bölgeye 15. yüzyılda Portekizliler, 17. yüzyılda ise Fransızlar gelmiştir. Sömürge haline gelen ülke, St. Louis şehri uzun yıllar Fransız Batı Afrika Kolonisine başkentlik yapmıştır.

Daha sonraki yıllarda İngilizlerin saldırısı sonucu 1840 yılında ülke tamamen yıkılmıştır. Fransızlar tarafından işgal edildi.Uzun uğraşlar sonucunda Senegal 1960 yılında tam bağımsızlığına kavuştu. Yüzde 90’ı Müslüman olan ülkede herhangi bir askeri darbe yaşanmadı.

Bir süre köle ticaretinin merkeziydi:

Senegal, Afrika kıtasının en batısında yer alması nedeniyle değerli bir ticaret merkezidir. Ne yazık ki yakın zamana kadar Avrupalıların Afrika’dan aldıkları ticari mallar insanlardı.Senegal’e 3,5 kilometre uzaklıkta bulunan Goree Adası aynı zamanda insan ticaretinin yani köleliğin de merkeziydi.

Goree Adası, 15. yüzyılın ortaları ve 19. yüzyıl Tıbbi köle ticaret merkezi olarak kullanıldı. Avrupalı ​​gemiler için güvenli bir liman olarak tasarlanan ada, bugün ülkenin en çok ziyaret edilen turizm bölgesidir. Buraya gönderilen kölelerin geri dönmemesi nedeniyle ‘Dönüşü Olmayan Kapı’ olarak anılan adada o dönemde inşa edilen kaleleri, köle lojmanlarını ve köle tüccarlarının konutlarını görebilirsiniz.

7 UNESCO sitesine ev sahipliği yapıyor:

Senegal Tarihi ve coğrafi güzelliklerini korumak Ülkedeki 7 alan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Bu alanlar aşağıdaki gibidir;

  • Goree Adası, bir zamanlar köle ticaretinin merkeziydi
  • Nesli tükenmekte olan hayvanlarla Niokolo-Koba Ulusal Koruma Alanı
  • Senegal’in ilk başkenti Saint-Louis Adası
  • Milyonlarca kuşa ev sahipliği yapan Djoudj Ulusal Kuş Cenneti
  • Yeryüzü cenneti olarak bilinen Güneydoğu Senegal’in doğa harikaları
  • Gizemi hala çözülemeyen Senegambia’nın Taş Çemberleri
  • Salum Deltası, adalar ülkesi

Arabayla girişin yasak olduğu bir ada var:

Senegal’in Petite Cote kıyısı açıklarında Joal-Fadiouth adında bir ada var. Karaya ahşap bir köprü ile bağlanan bu adanın özelliği; Sayısız deniz tarağı kabuğundan oluşur. Yüz yıldır insanların yaşadığı ve balıkçılık yaptığı bu yapı, adalılar tarafından sürekli olarak yeni kabuklar eklenerek beslenmektedir. Tüm bu kabukları bir arada tutan ise sazlar ve mangrov ağaçlarının kökleridir. Doğal olarak bu kadar hassas bir adaya arabayla girmek yasaktır. Aslında yasağı delmek isteseniz bile ahşap köprünün arabayı taşıyabileceğini düşünmüyoruz.

Senegal nehirlerinde gezinirken katil suaygırlarına dikkat edin:

Kulağa ilginç geliyor ama doğru. Tonlarca pula sahip olmalarına rağmen otçul ve barışçıl canlılar olarak bildiğimiz su aygırları, Son on yılda 25 balıkçının ölümüne ve düzinelercesinin de yaralanmasına neden oldu.Ülkenin doğusundaki Gouloumbou sularında yaşayan su aygırları koruma altında olduğundan halkın onları öldürmesi kesinlikle yasak ancak o sularda avlanmak isteyen balıkçıların hayatları büyük tehlike altında.

Ülkede bir Barbie gölü var:

Tabii ki gölün adı bu değil ama bu ismi vermemizin nedeni gölün pembe renkte olmasıdır. Başkente bir saat uzaklıkta bulunan Lac Rose Gölü ile ilk karşılaştığınızda bunun kimyasal bir sızıntı olduğunu düşünebilirsiniz ancak Pembe rengin nedeni Dunaliella Salina adı verilen bir bakteridir. Okyanustan 10 kat daha tuzlu olan Lac Rose Gölü’nde yaşayan bu zararsız bakteriler, kendilerini güneş ışınlarından korumak için kırmızı bir pigment üretiyorlar. Üretilen pigment nedeniyle gölün rengi özellikle kasım-haziran ayları arasında Barbie tonunda bir pembeye dönüşüyor.

Futbol sandığınız kadar tanınmıyor:

Senegal denilince pek çok kişinin aklına ilk gelen spor futbol olduğundan, futbolun ülkedeki en bilinen spor olduğunu düşünebilirsiniz ancak yanılıyorsunuz. Aslında Senegalliler laamb adını verdikleri güreş sporunu çok seviyorlar.2019 yılında ülkenin en ünlü güreşçileri Modou Lo ve Balla Gaye’nin stadyumda karşı karşıya geldiği ‘Yüzyılın Dövüşü’ olarak adlandırılan maçı 70 binden fazla kişi canlı olarak izledi.

Senegal en çeşitli etnik gruplardan birine sahiptir:

Bölge insanlığın ilk çağlarından beri yerleşim yeri olduğundan, Senegalliler aynı zamanda birden fazla etnik kökene sahip farklı kümelerden oluşuyor. Etnik kümelerin her birinin farklı bir dili ve farklı bir kültürel geçmişi vardır. Ülkenin neresinde yaşarsa yaşasın her biri ait olduğu etnik kökenin geleneklerine uygun hareket ediyor. 20’den fazla etnik kümenin bulunduğu ülkede en kalabalık etnik kümeler Wolof ve Pulaa olarak biliniyor.

Ülkenin balık ve yer fıstığına dayalı ekonomisi şöyle:

Senegal’in ihracatı iki ana ürüne dayanmaktadır: balık ve yer fıstığı. Ülkede ekili tarım alanlarının yüzde 40’ında yer fıstığı yetişiyor. Bazı dönemlerde yılda bir milyon tonun üzerinde yer fıstığı üretilmektedir. Atlantik Okyanusu kıyısında yer alan ülkede balıkçılık elbette değerli mesleklerden biri. Özellikle kıyı bölgesinin neredeyse tamamı balıkçı kasabalarından oluşuyor. Kıyıya baktığınızda her boy ve türden balıkçı teknelerini görebilirsiniz.

Afrika kıtasının en batı kesiminde yer alır Senegal hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz farklı bilgilerden bahsettik.Eğer bir gün Senegal’e giderseniz, nehirlere yani su aygırlarına çok fazla yaklaşmamanız gerektiğini unutmayın.

Kaynaklar:Seyahatin Keyfini Çıkarın, Afrika’yı Talep Edin

 

carsibasihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu